Forum je posvecen svim golubarima

..
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Nove vrste i nova klasifikacija klamidije

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 13
Join date : 2009-10-13

PostSubject: Nove vrste i nova klasifikacija klamidije   Fri Oct 23, 2009 9:26 am

Klamidiozu ptica od koje oboljevaju kavezne ptice, ptice selice i druge ptice što slobodno žive u prirodi, uzrokuje gram-negativna bakterija Chlamydophila (C.) psittaci. Chlamydophila je novo prihvaćeni rod u savremenoj klasifikaciji, koja se temelji na genetskim istraživanjima sličnosti segmenta 16s i 23s rRNK gena. Pripadnici porodice Chlamydiaceae razvrstani u dva roda i devet vrsta. Porodici Chlamydiaceae uz pripadajući rod Chlamydia pridodat je novi rod Chlamydophila sa šest različitih genetskih entiteta izdvojenih iz različitih vrsta životinja: Chlamydophila psittaci (ptice), Chlamydophila pecorum (ovce, goveda, koale, svinje, koze), Chlamydophila pneumoniae (ljudi, konji, koale), Chlamydophila abortus (ovce, koze, goveda), Chlamydophila caviae (zamorčad), Chlamydophila felis (domaće mačke). Sve pripadajuće vrste roda Chlamydophila značajne su kao uzročnici bolesti u veterinarskoj medicini. Jedna od značajnih vrsta u tom rodu je Chlamydophila psittaci, uzročnik klamidioze ptica koja objedinjuje osam serovarova i to ptiće izolate (serovarove A, B, C, D, E i F) i dva izolata sisavaca (serovar M96, WC).
Pojedini ptići serovarovi bakterije C. psittaci patogeni su i za ljude. Čovjek se najčešće inficira od latentno inficiranih papiga, ali i drugih vrsta ptica, dok se ređe inficira od pojedinih vrsta sisavaca. Zbog primljivosti Čovjeka za bakteriju C. psittaci i mogućosti da se ljudi inficiraju od papiga (psitacina) i golubova, purana i pataka (ne-psitacina), omogući rizik infekcije za Čovjeka smanjuje se pojačanom kontrolom i prevencijom u navedene Četiri skupine ptica. Osim toga mogući rizik se smanjuje ako ptice potiču iz uzgoja s poznatim zdravstvenim statusom. budući da je klamidioza proširena na području mnogih Europskih država, za očekivati je unos bakterija iz roda Chlamydophila posebno pri nestručno kontroliranom uvozu ptica. Na području Srbije klamidioza ptica nije problem. Uvezene papige i druge ptice treba pri uvozu držati u karantin. U imunoprofilaksi klamidioze ptica još nema pouzdane komercijalno dostupne vakcine.
U Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2003. godini, koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Srbije, stoji slijedeće: "Sva matična jata i prodajna mjesta ukrasnih i sobnih ptica te golubova, moraju biti registrirani pri nadležnom veterinarskom uredu. Sve ukrasne i sobne ptice te golubovi u organiziranoj proizvodnji ili namijenjeni za rasplod, prodaju ili izložbu, moraju biti slobodni od klamidioze. Zdravlje ptica iz stavka 2. ove podtačke dokazuje se prema mjerama za sprječavanje i iskorjenjivanje klamidioze."
Back to top Go down
View user profile http://vladimirovac-letac.board-directory.net
 
Nove vrste i nova klasifikacija klamidije
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????
» International Economic Effect on Nova Scotia
» Elvis- Hey Bosa nova

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum je posvecen svim golubarima :: Diskusije :: Razne bolesti i lekovi..-
Jump to: