Forum je posvecen svim golubarima

..
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Standard za Prevrtace

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 13
Join date : 2009-10-13

PostSubject: Standard za Prevrtace   Fri Oct 23, 2009 9:54 am

Pojedine rase ne samo prevrtaca vec i letaca odavno su se prtvorile u ukrasnog goluba.
Zajednicka osobina svih ovih golubova u odnosu na pravog sportskog goluba prevrtaca, je samo njihov spoljni izgled i ime koje nose.
Da bi golub bio istinski prevrtac on mora da se prevrce u skladu sa njegovim standardom. Ovde nemerljivo veliku stetu prave golubari koji golubove prevrtace zatvaraju u volijere i polako ga pretvaraju u ukrasnog goluba.
Dugogodisnjim, najpre sopstvenim zavaravanjem oni samo misle da odgajaju prevrtaca. U velikoj su zabludi. Nazalost to je sistematsko unistavanje rase prevrtaca koju gaje.
Gubitku letackih sposobnosti pored zatvaranja goluba u volijere i druge kaveze pripomaze i sledece:
pogresna selekcija golubova za priplod, pogresna ishrana i uvodjenje druge rase golubova u krvnu liniju izvorne rase radi poboljsanja
naprimer izgleda ociju, glave, kljuna i drugih karakteristika. Zbog toga danas se mnoge rase prevrtaca ne neprevrcu vise. One samo nose ime nekadasnjeg istinskog izvornog prevrtaca. Slobodno mogu da kazem da su one samo veliko slovo P od prevrtaca.
Da bi golub prevrtac stvarno bio prevrtac on prvo mora da bude sto se tice izgleda u propisanom standardu, nakon cega se pristupa napornim svakodnevnim treninzima. Sa druge strane imamo opet paradoks.
Golubari koji odgajivaju goluba prevrtaca kao ukarasnog goluba, njima je dovoljno samo da bude u standardu goluba prevrtaca pojedine rase po izgledu kako bi mogao da dobije ocenu sampion.
Znaci odgajas ga kao kokoske u dvoristu doneses na izlozbu i eto ti sampiona medju prevrtacima. Velika nepravda i greska.

Sta mislis Neso koliko rasa golubova letaca, bi kada bi se isti pustili na izlozbama golubova da lete, koliko bi se njih prevrtalo u vazduhu? Bezbroj njih,
zato sto nisu svi ciste krvi. Veliki broj istih bi se u letu prevrtao a neki ne bi ni leteli u kladu sa svojim standardom.

A sa druge strane prevrtaci, mnogi nebi ni poleteli a kamoli da se jos i prevrcu. E to vec nisu prevrtaci. Nisu dostojni imena kojeg nose.


Medjutim tu smo mi golubari koji se bavimo odgajivanjem sportskog goluba prevrtaca u prednosti u odnosu na druge golubare koji odgajaju letace.
Mi naseg goluba prevrtaca mozemo proveriti ako zatreba i na samoj izlozbi putem PLK gde sudije mogu da pored spoljnog izgleda goluba ocene i njihov umetnicki let tj. prevrtanje. To nase kolege koje odgajaju letace jos uvek nisu postigle, bar ja za to jos nisam cuo.
Znaci goluba prevrtaca kojeg doneses na izlozbu mozes proveriti u letu ako je obucavan na PLK. Svestan sam da je to jos uvek utopija i da to zapravo nije jos uvek moguce jer ima mnogo odgajivaca koji ne treniraju goluba na PLK itd......
Bez obzira na sve to mislim da golub prevrtac nebi smeo da dobije ocenu na izlozbi bez provere njegovih prevrtackih osobina pa bilo to provera u kucnom ambijentu ili pak na PLK. Ko zna, mozda ce to jednoga dana i zaziveti.
Mislim da to i nije bas tako daleko i kada ce se golubovi prevrtaci moci pojavljivati na izlozbama samo nakon ocenjenog leta. Zasto imamo sudije? Nesto slicno kao u kinologiji prilikom ocenjivanja radnih sposobnoti lovackih pasa.

Na kraju mislim da golub prevrtac pre nego sto se pojavi na izlozbi i dobije konacnu ocenu mora da bude ocenjen i u letu. Zakljucna ocena trebala bi da cini zbir ocena iz njegovog leta i njegovog izgleda.
Od ovih dveju ocena je potrebno izvuci srednju ocenu koja bi bila odraz njegovog kvaliteta.
Za sada to rade samo odgajivači prevrtača u Srbiji samo članovi Roler kluba Srbije / RKS /.
Molimo odgaivace kluba RKS. DA Pomognu oko ove teme...
Back to top Go down
View user profile http://vladimirovac-letac.board-directory.net
 
Standard za Prevrtace
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Setting Correct Hashtable Size????
» cara maintain standard vts200
» Houdini 2.0c Standard - Deep Junior 13 (King's Gambit)
» moto baru, biar standard jer

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum je posvecen svim golubarima :: Vrsta Golubova :: Golubovi Prevrtaci-
Jump to: